Regio ZOU
Regio Lekstroom
Unicum ZOU

Nieuws

Upd@te

COVID 19 Digitalisering GLI / Leefstijl Netwerken / O&I UNICUM Huisartsenzorg UNICUM Huisartsenspoedzorg Zorgprogramma's

Netwerkplatform regio Utrecht


23-4-2020

Netwerkplatform regio Utrecht:
Veelgebruikte app voor laagdrempelig overleg tussen zorgprofessionals

Sinds 8 april is er in het kader van de COVID-19-epidemie het Netwerkplatform regio Utrecht. Dit is een regionaal platform binnen de door artsen veel gebruikte Siilo-app, waarmee huisartsen op een laagdrempelige manier kunnen overleggen met GGD-artsen uit de regio Utrecht (GGDRU), specialisten ouderengeneeskunde, geriaters, longartsen en internist-infectiologen. Huisarts Albert van der Veer vertelt over de snelle groei van dit platform.

Bestaande app
Het concept van (digitale) netwerkgeneeskunde bestaat al langer”, vertelt Albert.  “Er is een Prisma-platform waar huisartsen casuïstiek kunnen plaatsen. Daarop wordt gereageerd door specialisten van verschillende ziekenhuizen in Nederland.” In de huidige COVID-19 tijd zou een dergelijk platform, maar dan op regionaal niveau, meerwaarde kunnen hebben. Dat was de gedachte van huisartsen Bart van Pinxteren, Willem van Stempvoort, Roel van Kuppevelt en Albert van der Veer.

Draagvlak in de ziekenhuizen
Zij zochten de samenwerking met onder andere GGD regio Utrecht en transmurale coördinatoren en specialisten in het Diakonessenhuis, UMC Utrecht en het Antonius Ziekenhuis. “In het bijzonder Els Vriens, neuroloog en transmuraal coördinator van het Diakonessenhuis, heeft erg geholpen om draagvlak te creëren in de verschillende ziekenhuizen. Mede daardoor groeiden we van een klein groepje huisartsen naar een netwerk van meer dan 350 huisartsen en specialisten op één transmuraal platform.”

Kracht
“De kracht van het netwerk zit in het regionale karakter. Een van de voordelen is dat er geen (zoals in sommige landelijke groepen) informatie uit verschillende regio's door elkaar loopt. Daarnaast raken verschillende specialismen door de discussies, uitwisseling van casuïstiek en informatie op het platform direct meer bij elkaar betrokken en helpen de verschillende perspectieven elkaar.”

Meer informatie
Techniek/app: https://www.siilo.com/nl/
Aanmelden? Netwerkpagina: https://www.siilo.com/nl/ggd-utrecht