Regio ZOU
Regio Lekstroom

Ouderenzorg | Starten met


Om te starten met proactieve zorg voor kwetsbare ouderen is het nodig om in elk geval de volgende zaken te regelen:

Taken en verantwoordelijkheden
De zorg rondom kwetsbare ouderen is veelal complex en daarmee ook arbeidsintensief. De ontwikkeling is dat er steeds meer professionals in de praktijk komen die speciaal voor deze doelgroep zijn. Indien u al een POH in dienst hebt die de ouderenzorg uitvoert, adviseren we om een duidelijk takenpakket af te spreken en de te kijken naar welke verantwoordelijkheid de POH krijgt binnen de ouderenzorg.

Sociale kaart
De beschikbaarheid van een goed bereikbaar en toegankelijk multidisciplinair netwerk (sociale kaart) inclusief sociale voorzieningen is belangrijk voor gestructureerde ouderenzorg. Zorg ervoor dat u weet wie er in uw werkgebied betrokken zijn bij de zorg en welzijn van ouderen en wat zij precies doen. Met deze informatie kunt u een sociale kaart opbouwen.

Een sociale kaart geeft u een actueel en zo volledig mogelijk beeld van hulp, zorgverlening en andere voorzieningen voor ouderen in de wijk of in uw netwerkgebied. Informeer eerst bij andere organisaties op het vlak van welzijn, het sociale team of bij de thuiszorg, zij hebben soms al een sociale kaart die u wellicht ook kunt gebruiken.

Dit format kunt u gebruiken om uw eigen sociale kaart op in te vullen.