Regio ZOU
Regio Lekstroom

Ouderenzorg | Starten met


Om te starten met pro-actieve zorg voor kwetsbare ouderen is het nodig om in elk geval de volgende zaken te regelen:

Praktijkverpleegkundige ouderenzorg
De zorg rondom kwetsbare ouderen is veelal complex en daarmee ook arbeidsintensief. UNICUM adviseert om hiervoor een aparte functie in te richten binnen de praktijk, die bij voorkeur wordt ingevuld door een praktijkverpleegkundige met hbo-opleiding (niveau 5). Daarnaast adviseren we een aanvullende scholing op het gebied van proactieve ouderenzorg.

De verpleegkundige op niveau 5 is een zelfstandige professional die ingezet kan worden in de complexe ouderenzorg, waarin soms geen protocollen voor handen zijn. De verpleegkundige kan inschatten welke zorg de patiënt op welk moment nodig heeft en is in staat overstijgend te denken. Daarnaast kan hij/zij de zorg coördineren.

Indien u al een POH in dienst hebt die de ouderenzorg uitvoert, adviseren we om een duidelijk takenpakket af te spreken en de te kijken naar welke verantwoordelijkheid de POH krijgt binnen de ouderenzorg. 

Sociale kaart
De beschikbaarheid van een goed bereikbaar en toegankelijk multidisciplinair netwerk (sociale kaart) inclusief sociale voorzieningen is belangrijk voor gestructureerde ouderenzorg. Zorg ervoor dat u weet wie er in uw werkgebied betrokken zijn bij de zorg en welzijn van ouderen en wat zij precies doen. Met deze informatie kunt u een sociale kaart opbouwen.

Een sociale kaart geeft u een actueel en zo volledig mogelijk beeld van hulp, zorgverlening en andere voorzieningen voor ouderen in de wijk of in uw netwerkgebied. Informeer eerst bij andere organisaties op het vlak van welzijn, het sociale team of bij de thuiszorg, zij hebben soms al een sociale kaart die u wellicht ook kunt gebruiken.

Dit format kunt u gebruiken om uw eigen sociale kaart op in te vullen.